Wat is het huurrecht precies?
Het huurrecht betreft het samenstel van regels en voorwaarden op het gebied van huur. Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder de verplichting op zich neemt om aan de huurder een zaak of gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken, en de huurder verbindt zich tot een tegenprestatie. Vaak wordt het huurrecht in verband gebracht met de verhuur van huizen of kamers. Het huurrecht is echter ook van toepassing op het huren van een fiets of auto. Er zijn talloze vormen van huur, maar daarin schuilt ook het gevaar op het maken van fouten, bijvoorbeeld bij het contracteren. Als er vervolgens een geschil ontstaat tussen de huurder en verhuurder, komt er een advocaat bij die het huurrecht volledig beheerst. Hoe dat precies in zijn werk gaat leggen we u graag persoonlijk uit.
Contract opstellen onder het huurrecht
Alles start met een overeenkomst. Voordat u huurder of verhuurder bent, moet er een contract zijn ondertekend waar dat in vast is gesteld. Zonder contract is er geen grondslag voor het huurrecht en mag u dus ook niet verhuren. Bent u zelf de huurder en twijfelt u aan de oprechtheid van de verhuurder? Zorg dat u te allen tijde het contract laat controleren door een advocaat in het huurrecht om te voorkomen dat u er als de gebeten hond uitkomt. Het is gemakkelijk om over de kleine lettertjes heen te lezen als leek, maar de advocaat zal de hiaten zien en u behoeden voor een dure fout.
Andersom geldt het natuurlijk net zo. U als verhuurder heeft recht op betaling tegen het aanbieden van uw diensten. Of dat nou een woonplaats of een auto is maakt niet uit. Als verhuurder bent u eindverantwoordelijk en dat betekent dat de schade voor uw rekening komt. Om te voorkomen dat huurders niet goed met uw spullen omgaan en dat u uiteindelijk te veel kosten moet maken, is het belangrijk dat u een contract opstelt waarin is opgenomen hoe u bent ingedekt. Denk hierbij aan welke schade voor de rekening van de huurder komen en welke voor u zijn. Door dit van tevoren goed op te stellen weet u zeker dat wanneer er een probleem is, het duidelijk is hoe dat opgelost kan worden. Het voorkomt geschillen en zorgt voor een fijne overeenkomst tussen beide partijen.
Huurrechtspecialist inschakelen voor wanbetaler
Bent u een verhuurder met een mooi pand? Dan loopt u het risico op een wanbetaler. Bij het opstellen van een huurcontract heeft u de mogelijkheid om vast te stellen dat huur moet worden betaald onder bepaalde omstandigheden. Wordt hier niet aan voldaan, dan heeft u als verhuurder het recht om dit bedrag alsnog te verhalen op de huurder. U kunt dit zelf aanpakken door het sturen van aanmaningen, maar wanneer dat niets uithaalt moet u het hogerop zoeken. Swart Advocaten helpt u in dat geval graag met het oplossen van het geschil. Wij zijn namelijk onder andere gespecialiseerd in huurrecht, contractenrecht en incassorecht. Wij kijken naar de situatie en beoordelen wat uw mogelijkheden zijn. Vervolgens stellen we een plan op voor de opvolging.
Huurrecht advies inwinnen bij Swart Advocaten
Swart Advocaten is een handelsnaam van meerdere advocatenpraktijken die uitsluitend zelfstandig de praktijk uitoefenen. Barry Swart is afgestudeerd in de richting van het privaatrecht. Daarnaast heeft Swart ook nog een master in het strafrecht. Swart Advocaten werkt samen met bedrijven en instellingen in de verzuimbegeleiding, de bancaire sector, accountancy en hypotheekadvies. Door het onderhouden van contact met advocaten in andere disciplines, hebben we altijd de mogelijkheid u te helpen. Twijfelt u of wij de aangewezen partij zijn voor uw situatie? Neem gerust contact op en we kijken graag naar de mogelijkheden.
Huurrecht wet, waar heeft u recht op?
Andersom kan het natuurlijk net zo goed voorkomen. Stel dat u huurder bent van een pand dat allerlei mankementen heeft. Als in het contract is opgenomen dat dit moet worden verholpen door de verhuurder, maar die actie blijft uit, dan heeft u het recht voor zichzelf op te komen. Dit kan door eerst een aangetekende brief te schrijven met een officiële waarschuwing van uw kant, maar wanneer dit niets uithaalt zult u een advocaat in de arm moeten nemen voor een opvolging. Om te weten waar u bij een huurcontract precies recht op heeft, is het verstandig u vooraf goed in te lezen. Bekijk de verschillen met vergelijkbare contracten en weet precies waar u voor tekent om te voorkomen dat u straks met lege handen staat. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in huurrecht en weten precies waar ze naar moeten kijken.
Huurrecht woonruimte kennen voor het tekenen
Het is de grootste valkuil: een contract tekenen, zonder dat u onderzoek heeft gedaan. Bekijk bijvoorbeeld altijd van tevoren wat er te vinden is over de verhuurder. Indien er anderen zijn met negatieve verhalen dan geeft dit al een signaal af. Mocht u al hebben getekend, dan kunnen die verhalen u eventueel helpen als extra bewijsstukken. Zorg dat u altijd alle correspondentie opslaat, zodat u sterk staat op het moment dat een geschil uitloopt tot een juridisch proces. Wilt u graag meer weten over onze werkwijze of heeft u andere vragen over het huurrecht? Neem gerust contact op en we helpen u graag verder! We zijn telefonisch te bereiken op het nummer 036 – 760 18 48. U kunt ook een email sturen naar info@swartlaw.nl.
Veelgestelde vragen
Huurrecht bij onderhuur regelt de relatie tussen de verhuurder, de hoofdhuurder (tevens verhuurder) en de onderhuurder. De hoofdhuurder huurt de woning van de eigenaar aan derden (onderhuur). Alle rechten en plichten van de onderhuurder worden bepaald door zowel het huurcontract tussen hoofdhuurder en onderhuurder als door de overeenkomst tussen hoofdhuurder en verhuurder.
Het huurrecht onderhoud beschrijft alle verantwoordelijkheden van zowel de verhuurder als de huurder met betrekking tot het onderhoud van de gehuurde woning. De verhuurder is over het algemeen verantwoordelijk voor structurele- of grote reparaties, terwijl de huurder verantwoordelijk is voor dagelijks onderhoud en kleine reparaties, tenzij anders in het contract opgenomen.
Elke huurder heeft in Nederland het recht op een veilige woning die goed bewoonbaar is. Er moet voldoende privacy aanwezig zijn en hij heeft recht op huurbescherming tegen onrechtmatige opzegging. Er moet een redelijke huurprijs gevraagd worden en hij heeft het recht om overlast te melden. Ook inspraak bij diverse onderhoudswerkzaamheden is een recht.
Iedereen die een woning, appartement of kamer huurt heeft recht op huurbescherming. Waar de woning precies staat of op welk grondgebied maakt hiervoor niets uit. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen de vrije sector of sociale huur.
Huurrecht komt om de hoek kijken wanneer een persoon of entiteit een woning, appartement of kamer huurt van een verhuurder. Binnen het huurrecht worden alle rechten en plichten van zowel de verhuurder als de huurder geregeld.
Het huurrecht werkt drie kanten op, de kant van de verhuurder, de kant van de huurder en van de (eventueel) onderhuurder. Alle drie de partijen genieten binnen het huurrecht van huurbescherming. In het huurrecht staat alles opgenomen betreft huurprijs, onderhoud, opzegtermijnen, geschillenbeslechting en overige clausules.
Of iemand volgens het huurrecht een eerlijke prijs hanteert als huurprijs is afhankelijk van een aantal zaken. Zo hoort de huurprijs bepaald te worden aan de hand van oppervlakte, WOZ-waarde en energielabel. Ook factoren als ligging, populariteit, voorzieningen, vergunningen en schaarste kunnen invloed hebben op de huurprijs. Wanneer een huurprijs onredelijk lijkt, kan er een huurcommissie ingeschakeld worden.
Het is in de meeste gevallen verplicht om een schriftelijke huurovereenkomst aan te gaan, daarnaast wordt dit ook ten zeerste aangeraden. Hiermee wordt algehele duidelijkheid geschept en kunnen conflicten voorkomen worden.
In Nederland moet huurverhoging altijd aangekondigd worden aan de huurder, ten minste 2 maanden voorafgaand aan de ingang van de verhoging. De verhuurder moet de huurder hiervan schriftelijk op de hoogte brengen. Ook de redenen hiervoor moeten kenbaar gemaakt worden.