Huurrecht

Het huurrecht betreft het samenstel van regels en voorwaarden op het gebied van huur. Swart Advocaten staat zowel verhuurders als huurders bij.

Wat is het huurrecht precies?

Het huurrecht betreft het samenstel van regels en voorwaarden op het gebied van huur. Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder de verplichting op zich neemt om aan de huurder een zaak of gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken, en de huurder verbindt zich tot een tegenprestatie. Vaak wordt het huurrecht in verband gebracht met de verhuur van huizen of kamers. Het huurrecht is echter ook van toepassing op het huren van een fiets of auto. Er zijn talloze vormen van huur, maar daarin schuilt ook het gevaar op het maken van fouten, bijvoorbeeld bij het contracteren. Als er vervolgens een geschil ontstaat tussen de huurder en verhuurder, komt er een advocaat bij die het huurrecht volledig beheerst. Hoe dat precies in zijn werk gaat leggen we u graag persoonlijk uit.

Contract opstellen onder het huurrecht

Alles start met een overeenkomst. Voordat u huurder of verhuurder bent, moet er een contract zijn ondertekend waar dat in vast is gesteld. Zonder contract is er geen grondslag voor het huurrecht en mag u dus ook niet verhuren. Bent u zelf de huurder en twijfelt u aan de oprechtheid van de verhuurder? Zorg dat u te allen tijde het contract laat controleren door een advocaat in het huurrecht om te voorkomen dat u er als de gebeten hond uitkomt. Het is gemakkelijk om over de kleine lettertjes heen te lezen als leek, maar de advocaat zal de hiaten zien en u behoeden voor een dure fout.

Andersom geldt het natuurlijk net zo. U als verhuurder heeft recht op betaling tegen het aanbieden van uw diensten. Of dat nou een woonplaats of een auto is maakt niet uit. Als verhuurder bent u eindverantwoordelijk en dat betekent dat de schade voor uw rekening komt. Om te voorkomen dat huurders niet goed met uw spullen omgaan en dat u uiteindelijk te veel kosten moet maken, is het belangrijk dat u een contract opstelt waarin is opgenomen hoe u bent ingedekt. Denk hierbij aan welke schade voor de rekening van de huurder komen en welke voor u zijn. Door dit van tevoren goed op te stellen weet u zeker dat wanneer er een probleem is, het duidelijk is hoe dat opgelost kan worden. Het voorkomt geschillen en zorgt voor een fijne overeenkomst tussen beide partijen.

Huurrechtspecialist inschakelen voor wanbetaler

Bent u een verhuurder met een mooi pand? Dan loopt u het risico op een wanbetaler. Bij het opstellen van een huurcontract heeft u de mogelijkheid om vast te stellen dat huur moet worden betaald onder bepaalde omstandigheden. Wordt hier niet aan voldaan, dan heeft u als verhuurder het recht om dit bedrag alsnog te verhalen op de huurder. U kunt dit zelf aanpakken door het sturen van aanmaningen, maar wanneer dat niets uithaalt moet u het hogerop zoeken. Swart Advocaten helpt u in dat geval graag met het oplossen van het geschil. Wij zijn namelijk onder andere gespecialiseerd in huurrecht, contractenrecht en incassorecht. Wij kijken naar de situatie en beoordelen wat uw mogelijkheden zijn. Vervolgens stellen we een plan op voor de opvolging.

Huurrecht advies inwinnen bij Swart Advocaten

Swart Advocaten is een handelsnaam van meerdere advocatenpraktijken die uitsluitend zelfstandig de praktijk uitoefenen. Barry Swart is afgestudeerd in de richting van het privaatrecht. Daarnaast heeft Swart ook nog een master in het strafrecht. Swart Advocaten werkt samen met bedrijven en instellingen in de verzuimbegeleiding, de bancaire sector, accountancy en hypotheekadvies. Door het onderhouden van contact met advocaten in andere disciplines, hebben we altijd de mogelijkheid u te helpen. Twijfelt u of wij de aangewezen partij zijn voor uw situatie? Neem gerust contact op en we kijken graag naar de mogelijkheden.

Huurrecht wet, waar heeft u recht op?

Andersom kan het natuurlijk net zo goed voorkomen. Stel dat u huurder bent van een pand dat allerlei mankementen heeft. Als in het contract is opgenomen dat dit moet worden verholpen door de verhuurder, maar die actie blijft uit, dan heeft u het recht voor zichzelf op te komen. Dit kan door eerst een aangetekende brief te schrijven met een officiële waarschuwing van uw kant, maar wanneer dit niets uithaalt zult u een advocaat in de arm moeten nemen voor een opvolging. Om te weten waar u bij een huurcontract precies recht op heeft, is het verstandig u vooraf goed in te lezen. Bekijk de verschillen met vergelijkbare contracten en weet precies waar u voor tekent om te voorkomen dat u straks met lege handen staat. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in huurrecht en weten precies waar ze naar moeten kijken.

Huurrecht woonruimte kennen voor het tekenen

Het is de grootste valkuil: een contract tekenen, zonder dat u onderzoek heeft gedaan. Bekijk bijvoorbeeld altijd van tevoren wat er te vinden is over de verhuurder. Indien er anderen zijn met negatieve verhalen dan geeft dit al een signaal af. Mocht u al hebben getekend, dan kunnen die verhalen u eventueel helpen als extra bewijsstukken. Zorg dat u altijd alle correspondentie opslaat, zodat u sterk staat op het moment dat een geschil uitloopt tot een juridisch proces. Wilt u graag meer weten over onze werkwijze of heeft u andere vragen over het huurrecht? Neem gerust contact op en we helpen u graag verder! We zijn telefonisch te bereiken op het nummer 036 – 760 18 48. U kunt ook een email sturen naar info@swartlaw.nl.

Veelgestelde vragen