Wat is het goederenrecht en vastgoederenrecht precies?
Vastgoedrecht is het rechtsgebied dat het kopen, gebruiken en verkopen van onder andere een huis of bedrijfspand regelt. Het is de wet die bepaalt hoe mensen onroerend goed verwerven en wat ze kunnen doen met het onroerend goed dat ze bezitten. Hier valt ook het recht van hypotheek, vruchtgebruik en mandeligheid onder. Er kan gedacht worden aan de juridische aspecten van financiering, (ver)kopen en (ver)huren van onroerend goed. Juridisch gezien kan het erg ingewikkeld worden en de belangen zijn over het algemeen groot. Swart Advocaten begeleidt u graag bij uw vastgoedvraagstukken.
Vastgoedrecht in de praktijk
De meeste mensen krijgen minstens één keer in hun met vastgoedrecht te maken, zodra ze een huis kopen of hun huidige woning verkopen. De aan- of verkoop van onroerend goed wordt geregeld middels een koopovereenkomst. Het is van belang dat deze koopovereenkomst contractueel goed is opgesteld. Het komt regelmatig voor dat er na de levering gebreken aan het licht komen zonder dat de koper hier van wist. Dit is natuurlijk erg vervelend. Het is hierin zaak om erachter te komen of dit onbewust of bewust is achter gehouden door de verkoper en wie er aansprakelijk voor is. Het kan voorkomen dat een notaris of een makelaar een fout hebben gemaakt met alle gevolgen van dien.
Een juridisch conflict in vastgoedrecht
Helaas komt het maar al te vaak voor dat er een juridisch conflict ontstaat door (verborgen) gebreken na het aankopen van onroerend goed. In dit geval is het zaak om erachter te komen waar de verantwoordelijkheid ligt en op wie de schade verhaald kan worden. Als dit niet grondig wordt aangepakt kan het zo maar zijn dat de schuldige partij er mee weg komt en dat u met de onverwachte kosten achterblijft. En wij spreken uit ervaring; deze kunnen flink zijn!
Een voorbeeld:
U heeft een woning gekocht en na een paar weken blijkt het dak te lekken. Dit is hoogstwaarschijnlijk niet iets wat van de één op andere dag is gebeurd. Een dak repareren kan al gauw duizenden euro’s kosten. Wie gaat dat betalen? De kans is groot dat de verkoper is ‘’vergeten’’ dit te vermelden. In dit geval zal deze aansprakelijk gesteld worden en de kosten op hem/haar verhaald worden.
Bij Swart Advocaten kunt u terecht voor een advocaat vastgoedrecht. Wij stellen wij uw belangen voorop en maken wij ons hard om een gepaste oplossing te vinden.
Advies als het gaat om vastgoedrecht
Swart Advocaten Almere kan u bij de aan- en verkoop van uw onroerende zaak adviseren en zo nodig begeleiden. Daarnaast hebben wij ruime ervaring in kwesties met betrekking tot de vereniging van eigenaars. Of het nu een geschil binnen de Vve betreft of een advies, Swart Advocaten Almere kan u hierbij van dienst zijn. Koopt u een pand met de intentie om te verhuren? Bij Swart Advocaten kunt u ook terecht voor een advocaat gespecialiseerd in huurrecht.
Neem contact op met Swart Advocaten
Staat u op het punt om een onroerende zaak aan te kopen of te verkopen? Swart Advocaten help u hier graag bij. Wij zorgen ervoor dat u juridisch advies krijgt van een specialist en kunnen u helpen met het opstellen van de benodigde contracten. Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op. U kunt ons telefonisch bereiken door te bellen naar 036- 760 18 48. Het is ook mogelijk om ons te mailen. Stuur uw bericht dan naar info@swartlaw.nl.
Veelgestelde vragen
Goederenrecht valt als tak onder het privaatrecht en omvat alle rechten en plichten met betrekking tot goederen, waaronder ook onroerend goed (vastgoed) en roerende zaken. Ook eigendomsrechten, beperkte rechten (erfdienstbaarheid en hypotheek), overdracht van eigendom en bescherming van eigendomsrechten vallen onder het goederenrecht.
Goederenrechtelijke werking geeft de juridische effecten aan die voortvloeien uit rechtsverhoudingen. Dus de rechten en plichten die horen bij het recht om een goed te gebruiken, te bezitten, te verhuren, te verkopen of te hypothekeren. Daarnaast behoort hiertoe ook de verplichting om eigendomsrechten te respecteren en te handhaven.
Dit is een contractuele afspraak die betrekking heeft op onroerend goed of roerende zaken. Voorbeelden van een goederenrechtelijke overeenkomst zijn een koopovereenkomst, een huurovereenkomst of vruchtgebruik. Deze overeenkomst regelt de rechten en plichten van beide partijen die betrokken zijn bij het gebruik, bezit of het eigendom hiervan.
Het verbintenissenrecht regelt alle contractuele verplichtingen tussen partijen, zoals huur- en koopovereenkomsten. Het goederenrecht gaat over de rechten en plichten met betrekking tot specifieke goederen, zoals eigendomsrechten, het recht op hypotheek en erfdienstbaarheid.
Om eigendom van onroerend goed over te dragen is een notariële akte van levering nodig. Deze wordt door een notaris opgemaakt en hier staat in dat de verkoper het eigendom van het onroerend goed overdraagt aan de koper. Vervolgens schrijft de notaris deze akte in bij het Kadaster, waardoor de overdracht officieel wordt.
Intellectueel eigendom kan beschermd worden door middel van registratie bij bijvoorbeeld het BOIP of EOB. Ook het opstellen van geheimhoudingsovereenkomsten en het vastleggen van contractuele afspraken zorgt voor bescherming. Daarnaast moet inbreuk voorkomen worden en dat kan door middel van marktonderzoek, registratie en monitoring.
Advies is om eerst te proberen om tot een met de andere partij. Verstandig is om hiervoor een advocaat in te schakelen die kan helpen met juridisch advies en juridische stappen. Hij kan ook helpen bij mediaton.