Goederenrecht en vastgoederenrecht

Vastgoedrecht is het rechtsgebied dat het kopen, gebruiken en verkopen van onder andere een huis of bedrijfspand regelt. Het is de wet die bepaalt hoe mensen onroerend goed verwerven en wat ze kunnen doen met het onroerend goed dat ze bezitten.

Wat is het goederenrecht en vastgoederenrecht precies?

Vastgoedrecht is het rechtsgebied dat het kopen, gebruiken en verkopen van onder andere een huis of bedrijfspand regelt. Het is de wet die bepaalt hoe mensen onroerend goed verwerven en wat ze kunnen doen met het onroerend goed dat ze bezitten. Hier valt ook het recht van hypotheek, vruchtgebruik en mandeligheid onder. Er kan gedacht worden aan de juridische aspecten van financiering, (ver)kopen en (ver)huren van onroerend goed. Juridisch gezien kan het erg ingewikkeld worden en de belangen zijn over het algemeen groot. Swart Advocaten begeleidt u graag bij uw vastgoedvraagstukken.

Vastgoedrecht in de praktijk

De meeste mensen krijgen minstens één keer in hun met vastgoedrecht te maken, zodra ze een huis kopen of hun huidige woning verkopen. De aan- of verkoop van onroerend goed wordt geregeld middels een koopovereenkomst. Het is van belang dat deze koopovereenkomst contractueel goed is opgesteld. Het komt regelmatig voor dat er na de levering gebreken aan het licht komen zonder dat de koper hier van wist. Dit is natuurlijk erg vervelend. Het is hierin zaak om erachter te komen of dit onbewust of bewust is achter gehouden door de verkoper en wie er aansprakelijk voor is. Het kan voorkomen dat een notaris of een makelaar een fout hebben gemaakt met alle gevolgen van dien.

Een juridisch conflict in vastgoedrecht

Helaas komt het maar al te vaak voor dat er een juridisch conflict ontstaat door (verborgen) gebreken na het aankopen van onroerend goed. In dit geval is het zaak om erachter te komen waar de verantwoordelijkheid ligt en op wie de schade verhaald kan worden. Als dit niet grondig wordt aangepakt kan het zo maar zijn dat de schuldige partij er mee weg komt en dat u met de onverwachte kosten achterblijft. En wij spreken uit ervaring; deze kunnen flink zijn!

Een voorbeeld:

U heeft een woning gekocht en na een paar weken blijkt het dak te lekken. Dit is hoogstwaarschijnlijk niet iets wat van de één op andere dag is gebeurd. Een dak repareren kan al gauw duizenden euro’s kosten. Wie gaat dat betalen? De kans is groot dat de verkoper is ‘’vergeten’’ dit te vermelden. In dit geval zal deze aansprakelijk gesteld worden en de kosten op hem/haar verhaald worden.

Bij Swart Advocaten kunt u terecht voor een advocaat vastgoedrecht. Wij stellen wij uw belangen voorop en maken wij ons hard om een gepaste oplossing te vinden.

Advies als het gaat om vastgoedrecht

Swart Advocaten Almere kan u bij de aan- en verkoop van uw onroerende zaak adviseren en zo nodig begeleiden. Daarnaast hebben wij ruime ervaring in kwesties met betrekking tot de vereniging van eigenaars. Of het nu een geschil binnen de Vve betreft of een advies, Swart Advocaten Almere kan u hierbij van dienst zijn. Koopt u een pand met de intentie om te verhuren? Bij Swart Advocaten kunt u ook terecht voor een advocaat gespecialiseerd in huurrecht.

Neem contact op met Swart Advocaten

Staat u op het punt om een onroerende zaak aan te kopen of te verkopen? Swart Advocaten help u hier graag bij. Wij zorgen ervoor dat u juridisch advies krijgt van een specialist en kunnen u helpen met het opstellen van de benodigde contracten. Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op. U kunt ons telefonisch bereiken door te bellen naar 036- 760 18 48. Het is ook mogelijk om ons te mailen. Stuur uw bericht dan naar info@swartlaw.nl.

Veelgestelde vragen