Wat is het aansprakelijkheidsrecht precies?
Het aansprakelijkheidsrecht is een omvangrijk rechtsgebied. Van aansprakelijkheid kan sprake zijn in geval van een onrechtmatige daad, maar er kan ook sprake zijn van contractuele aansprakelijkheid. In het aansprakelijkheidsrecht gaat het over het algemeen om schade. Schade is een juridisch begrip dat betekent: geleden verlies of gederfde winst. Het is zaak uw schade goed te duiden, gelet op het feit dat niet elk nadeel schade in juridische zin betekent. Om erachter te komen of u een sterke zaak heeft, is het aan te raden onze aansprakelijkheidsrecht advocaat in te schakelen. Deze neemt u op een persoonlijke manier mee door het om te bepalen welke wettelijke stappen ondernomen kunnen worden.
Aansprakelijkheidsrecht advocaat inschakelen
Het aansprakelijkheidsrecht kent persoonlijke aansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheden. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de situatie waarin uw huisdier schade veroorzaakt of wanneer uw huis schade aan een derde veroorzaakt. Ook ouders kunnen risicoaansprakelijk zijn voor hun minderjarige kinderen. Risicoaansprakelijkheden zijn in dit kader aansprakelijkheden die u kunnen treffen ongeacht uw eigen rol in het geheel.
Swart Advocaten Almere adviseert u graag met betrekking tot onder andere de volgende aansprakelijkheden:
- Aansprakelijkheden in het verkeer;
- Algemene onrechtmatigheden;
- Contractuele aansprakelijkheden;
- Risicoaansprakelijkheden
Indien er inderdaad sprake is van aansprakelijkheid ziet men vaak verzekeringsrechtelijke aangelegenheden de revue passeren. Een verzekeringsmaatschappij is een instantie die – tegen betaling – een bepaald risico van u overneemt. Ontstaat het risico? Dan vergoedt de verzekeraar de daarmee gepaard gaande schade. In Nederland zijn bepaalde verzekeringen wettelijk verplicht, maar die dekken vanzelfsprekend niet alle situaties. Neem altijd contact op met uw verzekeraar om erachter te komen wat wel en niet gedekt wordt in uw geval.
Betrokken aansprakelijkheidsrecht advocaat in de arm nemen
Het kan zo zijn dat u een directe actie tegen een verzekeraar kunt aanvoeren (bijvoorbeeld bij letselschade of in geval u schade lijdt na een verkeersongeval). Uw verzekeringsmaatschappij kan daarnaast dekking weigeren in geval u verantwoordelijk bent voor de schade. De verzekeraar gebruikt daarvoor een stelsel van vaak ingewikkelde regels. Die regels met betrekking tot premieachterstanden, dekkingsopschortingen en eigen schuld kunnen, mits juist toegepast, het verschil maken tussen persoonlijk financieel nadeel of niet. Ook voor het verzekeringsrecht en andere rechtsgebieden, bent u bij Swart Advocaten Almere van harte welkom. Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn en staan u bij gedurende het traject! Neem nu contact met ons op!
Veelgestelde vragen
Binnen het aansprakelijkheidsrecht is geregeld wie er aansprakelijk is bij schade. Dit is degene die de schade veroorzaakt. Hij of zij kan verplicht worden om de geleden schade te vergoeden aan de benadeelde partij. Aansprakelijkheid kan geconcludeerd worden uit verschillende bronnen, namelijk: onrechtmatige daad, wanprestatie, risicoaansprakelijkheid of nalatigheid. Dit is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval.
Iemand aansprakelijk stellen kan in de eerste instantie door middel van bewijs. Daarnaast moet de grond van aansprakelijkheid bepaald worden en de persoon moet schriftelijk aansprakelijk gesteld worden. Houdt hierbij de gewenste oplossing in gedachten. Overweeg hiervoor juridische stappen en schakel tijdig een advocaat in.
Het aansprakelijkheidsrecht regelt het recht met betrekking tot wanneer iemand aansprakelijk is voor schade en dus verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade. Binnen het aansprakelijkheidsrecht vallen verschillende typen aansprakelijkheid, waaronder onrechtmatige daad, contractuele aansprakelijkheid, risicoaansprakelijkheid en nalatigheid.
Aansprakelijkheid beschrijft de persoon of entiteit die verantwoordelijk is voor schade en dus aansprakelijk gesteld kan worden. Wanneer iemand verantwoordelijk is voor die schade kan degene die schade lijdt ervoor zorgen dat hij een vergoeding ontvangt van de verantwoordelijke partij.
In Nederland is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen verplicht (WA-verzekering) voor eigenaren van auto’s, motoren en scooters. De verzekering dekt schade die de verzekerde aan anderen toebrengt bij een ongeval. Daarnaast is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor sommige bedrijven of sectoren verplicht, maar dit is dus niet altijd zo. Wel wordt het aangeraden om er één te hebben.
Het aansprakelijkheidsrecht moet ervoor zorgen dat degene die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van schade bij een ander ook daadwerkelijk verantwoordelijk wordt gehouden en een schadevergoeding gaat betalen aan de benadeelde partij. Het biedt een juridisch kader om slachtoffers van schade te beschermen en hen in staat te stellen een schadevergoeding te ontvangen.
Volgens het aansprakelijkheidsrecht is iemand aansprakelijk voor schade wanneer er aan drie voorwaarden is voldaan:
- Er moet sprake zijn van een onrechtmatige daad (of contractbreuk)
- Er moet schade zijn geleden door de benadeelde partij
- Er moet een causaal verband zijn tussen de daad van de veroorzaker en de geleden schade
Beroepsaansprakelijkheid geeft de verantwoordelijkheid aan van professionals, waaronder artsen, accountants, architecten en consultants voor fouten of nalatigheden bij het uitoefenen van hun beroep. Wanneer deze beroepsgroepen tekortschieten in hun verplichtingen jegens hun cliënten of derden kunnen zij aansprakelijk gesteld worden. In geval van beroepsfouten kan zowel de individuele professional als de organisatie aansprakelijk gesteld worden.
Een werkgever kan aansprakelijk zijn voor ongevallen of schade op de werkplek wanneer hij zijn zorgplicht niet nakomt. Dit valt onder de zorgplicht in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving en heldere instructies geven aan zijn werknemers.