Werkgever negeert advies bedrijfsarts: wat nu?

Een heersende angst bij zieke werknemers is een werkgever die het advies van de bedrijfsarts negeert. Hierdoor komt het leven van een zieke werknemer verder onder druk te staan. Het komt nog steeds veel voor, ondanks dat het advies van een bedrijfsarts opgevolgd dient te worden. Als werknemer heb je recht op een gezonde werkplek en de bescherming van je gezondheid. Wanneer je ziek bent of lichamelijke of psychische klachten hebt die je werk beïnvloeden, geeft de bedrijfsarts hierover een bepalend advies.

Maar wat gebeurt er als je werkgever dit advies negeert? Wat kun je doen als je merkt dat je werkgever geen gehoor geeft aan de aanbevelingen van de bedrijfsarts? In dit artikel leggen we uit welke stappen je kunt ondernemen en hoe je rechten worden beschermd.

Wat doet de bedrijfsarts?

De bedrijfsarts heeft als taak om je gezondheid te beoordelen in relatie tot je werk. De arts kijkt naar je klachten, geeft advies over welke werkzaamheden je kunt verrichten en helpt bij het bepalen van de juiste re-integratie. Dit advies is vaak een belangrijke leidraad voor de werkgever om de juiste maatregelen te nemen voor jouw werkhervatting en het voorkomen van verdere gezondheidsklachten. 

Wanneer de bedrijfsarts van mening is dat je niet volledig kunt werken, kan hij of zij aanbevelingen doen voor aangepast werk of een tijdelijke wijziging van je werkuren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder uren werkt, thuiswerkt of bepaalde werkzaamheden tijdelijk niet uitvoert. Het advies van de bedrijfsarts moet serieus genomen worden door je werkgever, omdat de werkgever verplicht is om het werkplezier en de gezondheid van de werknemers te beschermen.

Wat gebeurt er als je werkgever het advies van de bedrijfsarts negeert?

Het negeren van het advies van de bedrijfsarts kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en je recht op bescherming. Werkgevers zijn verplicht om samen met jou te werken aan je re-integratie, maar wanneer ze dit advies naast zich neerleggen, schenden ze hun verplichtingen. Dit kan niet alleen je herstel vertragen, maar in sommige gevallen ook leiden tot juridische gevolgen voor je werkgever.

Wat kun je doen als je werkgever het advies van de bedrijfsarts negeert?

Als je merkt dat je werkgever het advies van de bedrijfsarts negeert, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Hier volgen 4 stappen die je kunt overwegen:

  1. Ga in gesprek met je werkgever: Probeer eerst een gesprek aan te gaan met je werkgever om je zorgen te uiten. Leg uit waarom je denkt dat het advies van de bedrijfsarts belangrijk is voor je gezondheid en werk. Dit kan vaak een oplossing bieden, vooral als er miscommunicatie is geweest.
  2. Advies van de arbodienst en de bedrijfsarts: Als het gesprek met je werkgever niet het gewenste resultaat oplevert, kan je de arbodienst of de bedrijfsarts inschakelen om het probleem te bespreken. Zij kunnen proberen het belang van het advies duidelijker over te brengen naar de werkgever.
  3. Advocaat inschakelen: Als het negeren van het advies van de bedrijfsarts aanhoudt en dit jouw gezondheid schaadt, kun je een advocaat inschakelen. In sommige gevallen kun je een rechtszaak aanspannen of een klacht indienen bij de Inspectie SZW, de toezichthouder voor arbeidsomstandigheden. Onze arbeidsrechtadvocaat kan je helpen bij het bepalen van de beste koers en het beschermen van je rechten.
  4. Re-integratieplan en loonschade: Als je werkgever niet meewerkt aan je re-integratie, kan het zijn dat je recht hebt op een loonschadevergoeding. Als je tijdelijk niet kunt werken of aangepast werk nodig hebt, heeft je werkgever de verplichting om hierin mee te werken. Bij een schending van deze verplichting heb je mogelijk recht op loonbetaling gedurende de periode waarin je werkgever tekortschiet.

Hoe kan een arbeidsrechtadvocaat helpen?

Het inschakelen van een arbeidsrechtadvocaat kan van cruciaal belang zijn wanneer je werkgever het advies van de bedrijfsarts blijft negeren. Onze advocaat kan je niet alleen adviseren over je rechten, maar ook helpen bij het opstellen van een passend plan. Dit kan het aanspannen van een procedure tegengaan of het indienen van een klacht bij de relevante instanties. Bovendien kan een advocaat ervoor zorgen dat je werkgever wordt aangesproken op zijn verplichtingen, zodat jij de zorg en ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Twijfel je over je rechten? Laat je goed adviseren door onze advocaat!


Wacht niet langer en bescherm je rechten. Onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten staan klaar om je te helpen bij het nemen van de juiste stappen. Neem contact op met ons voor passend advies!