Wanneer je ziek bent, meld je je ziek bij je werkgever. Want je bent niet in staat om die dag (of misschien wel voor langere duur) te werken. Het klinkt logisch. Maar, dat wordt niet altijd op die manier getolereerd. Soms weigert een werkgever de ziekmelding. De vraag is of hij dit zomaar mag doen en welke rechten en plichten een werknemer en werkgever hebben. Daar gaan we hier dieper op in.
Wat moet je aangeven bij het ziekmelden en wat hoeft niet?
Als jij je ziekmeldt, hoef je hier niet bij aan te geven wat de reden is. Of je nu koorts hebt, een ongeluk hebt gehad of er een 1e graads familielid is overleden, dat hoef je niet verplicht aan je werkgever te vertellen. Je mág het uiteraard wel vertellen. Stel je huisarts heeft je een advies gegeven om niet te gaan werken, dan kan je dat met je werkgever bespreken. Het is echter wel zo dat een advies van de huisarts niet bindend is. Een advies van de bedrijfsarts is dat wel.
Werkgever mag een ziekmelding niet weigeren
Een werkgever mag je ziekmelding niet zomaar weigeren. Hij of zij mag niet beoordelen of jij echt ziek bent of niet. Toch kan je werkgever een stap zetten om je ziekmelding op de proef te stellen. Dit kan hij doen bij de bedrijfsarts. Een bedrijfsarts mag beoordelen of jij helemaal niet aan het werk kan of dat je toch nog bepaalde taken kunt uitvoeren. Deze controleert je ziekmelding dus. Iets wat je werkgever niet mag doen.
De rol van de bedrijfsarts in dit verhaal
Een bedrijfsarts mag dus wel bepalen hoe ziek je bent en welke beperkingen daarbij horen. De rol van de bedrijfsarts ligt bij het testen of jij in staat bent om nog werkzaamheden uit te voeren. Hij kan vragen om medische informatie en jij zal deze aan hem moeten verstrekken. Belangrijk om te weten is dat een bedrijfsarts deze gegevens niet met je werkgever mag delen tenzij je dat zelf wilt.
Waar heb je als zieke werknemer recht op?
Normaalgesproken krijg je gewoon 100% loon uitbetaald, maar tijdens ziekte kan dit anders zijn. Werkgevers zijn verplicht om tijdens ziekte tenminste 70% van het loon uit te betalen. Sommige werkgevers blijven 100% doorbetalen, anderen verlagen dit naar 70%. De regels hiervoor moeten opgenomen staan in je arbeidscontract.
Hoe werkt het met wachtdagen?
Sommige bedrijven werken met wachtdagen. Een wachtdag houdt in dat een werkgever maximaal 2 werkdagen waarop jij je hebt ziekgemeld, niet uitbetaalt. Houd er wel rekening mee dat dit wel opgenomen moet staan in je arbeidscontract. Als dit niet zo is, dan heb jij gewoon recht op 100% loonuitbetaling.
Hoe werkt het als je je ziekmeldt wegens een arbeidsconflict?
Er zijn allerlei redenen voor iemand om zich ziek te melden. En veel mensen melden zich ook ziek vanwege een situatie op de werkvloer waar ze het liefst zo ver mogelijk van wegblijven. In dat geval spreken we van ziekte door een arbeidsconflict. Dit kan erg complex zijn en een werkgever kan de ziekmelding misschien expres weigeren vanwege dat conflict, omdat hij erbij betrokken is. Een advocaat kan je hierin bijstaan door te bemiddelen en een afkoelingsperiode voor te stellen. Dit is een periode waarbij de werkgever en werknemer elkaar tijdelijk niet spreken en later een afspraak inplannen om nader tot elkaar te komen.
Wil jij weten waar je recht op hebt? Neem vandaag nog contact met ons op!
Onze advocaten hebben veel ervaring met het bemiddelen bij arbeidsconflicten. Laat je niet zomaar iets wijs maken en neem tijdig contact op, zodat we jouw verhaal kunnen versterken met onze expertise.