Vennootschap oprichten

Waarom zou u een vennootschap oprichten?

Voor het runnen van een eigen bedrijf dient u zich in te schrijven als ondernemer. Vervolgens heeft u verschillende opties voor de rechtsvorm. De algemene term is een vennootschap, maar deze is onder te verdelen in een besloten vennootschap, een naamloze vennootschap en een vennootschap onder firma. Welke rechtsvorm het beste bij u past, hangt af van het type onderneming, verwachte inkomsten en het aantal personen dat in de vennootschap komt te werken. Wat het verschil is, dat lichten we graag toe.

Wanneer is het verstandig om een vennootschap op te richten?

De afweging om in plaats van een eenmanszaak voor een besloten of naamloze vennootschap te gaan, zit hem in een aantal factoren. Het grootste verschil zit hem in de samenwerking en aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak bent u ook persoonlijk aansprakelijk, maar bij een vennootschap is dit niet het geval, behalve bij de vennootschap onder firma. Bij deze vorm zijn alle eigenaren persoonlijk aansprakelijk. Verwacht u binnen een jaar hoge omzetten te draaien van meer dan €150.000? Dan is het aan te raden om voor een vennootschap te gaan. Op die manier heeft u minder risico als persoon en profiteert u maximaal van de voordelen.

Hoe gaat het oprichten van een vennootschap in zijn werk?

Afhankelijk van het type vennootschap zitten er een aantal acties aan gekoppeld. Zo hoeft u voor een vennootschap onder firma niet naar een notaris, maar voor de naamloze en besloten vennootschap wel. Het vennootschapscontract moet worden opgesteld en ondertekend bij de notaris. Deze vormen zijn daardoor minder flexibel dan de vennootschap onder firma, maar ze bieden wel minder risico.

Onze advocaten weten alles van het ondernemingsrecht en helpen u graag naar de beste rechtsvorm. Neem gerust contact op voor meer informatie en het maken van een afspraak.