Wat is het handelsnaamrecht en wanneer krijgt u ermee te maken?

Wanneer een onderneming wordt gestart is het belangrijk om onderscheidend te zijn en te blijven. Hiervoor moeten er verschillende zaken geregeld worden, waarbij men direct en indirect te maken krijgt met het handelsnaamrecht. Maar wat is het handelsnaamrecht eigenlijk en waar moet men allemaal rekening mee houden? Wij geven hier alle belangrijke informatie die nodig is om goed te starten.

Wat is het handelsnaamrecht?

Het handelsnaamrecht valt onder de Handelsnaamwet en beschrijft alle regels over het gebruik en de omgang met handelsnamen. Er staan allerlei zaken in vastgelegd over handelsnaaminbreuk- en registratie, verwarringsgevaar, misleidende handelsnamen en handelsnaambescherming.

Wat is een handelsnaam?

Een handelsnaam is de (onderscheidende) naam waar een onderneming onder wordt gevoerd. Met deze naam kan ook de merknaam worden aangeduid, maar dit hoeft niet. De bedoeling van een handelsnaam is om een onderneming goed te kunnen onderscheiden van concurrenten binnen dezelfde markt. Daarnaast geeft een handelsnaam meer herkenning aan deze onderneming.

Waarom een handelsnaam registreren?

Om ervoor te zorgen dat niemand ervandoor gaat met deze bedachte handelsnaam, is het belangrijk om die te registreren. Een handelsnaam registreren wordt gedaan om hierover bescherming te verkrijgen. Het handelsnaamrecht ontstaat vanzelf, door als onderneming met deze naam handel te drijven. De naam wordt gebruikt op bijvoorbeeld de gevel, visitekaartjes, de website, facturen en folders.

Het handelsnaamrecht beschermt tegen concurrenten die deze handelsnaam willen gaan gebruiken. Een handelsnaam registreren voorkomt verwarringsgevaar, een situatie waarbij onduidelijk is welke ondernemer de handelsnaam eerder is gaan gebruiken.

Is registreren verplicht?

Een handelsnaam registreren is niet verplicht, maar het kan wel problemen opleveren als men dit niet onderneemt. De registratie wordt uitgevoerd om onderscheidend te blijven en een handelsnaam (en/of merknaam) te koppelen aan bepaalde producten en/of diensten). Enkel een handelsnaam gebruiken biedt niet voldoende bescherming. Derden kunnen nu namelijk nog steeds inbreuk maken op de handelsnaam.

Hoe werkt een handelsnaam registreren?

Een registratie van de handelsnaam vindt plaats bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor wordt deze ingeschreven in het handelsregister. Daarnaast werkt het zo dat degene die als eerste de handelsnaam is gaan voeren in het maatschappelijk verkeer, degene is die de bescherming geniet alvorens er registratie heeft plaatsgevonden. Dit is echter lastig te bewijzen. Om verwarringsgevaar te voorkomen is registratie dan ook essentieel.

Een handelsnaam vastleggen kan eenvoudig in enkele stappen:

  1. Controleer de beschikbaarheid van de handelsnaam in het handelsregister
  2. Schrijf de handelsnaam in bij de KvK

De handelsnaam ook als merknaam vastleggen? Dat werkt zo:

  1. Controleer de beschikbaarheid van de merknaam in het merkenregister
  2. Bepaalde klassen voor merkregistratie
  3. Deponeer de handelsnaam als merk in het merkenregister

Welke bescherming biedt een handelsnaam?

Een handelsnaam beschermt binnen het handelsnaamrecht enkel de onderscheidbaarheid van een onderneming. Het zorgt ervoor dat andere ondernemingen onder deze naam geen bedrijf kunnen voeren. Wanneer men begint met ondernemen onder deze naam, is de naam automatisch beschermd onder het handelsnaamrecht.

Misleidende handelsnaam

Het is ook goed om rekening te houden met het feit dat een handelsnaam niet misleidend mag zijn. Dit staat beschreven in artikel 3 en artikel 4 van de Handelsnaamwet. Er mag geen misleidende informatie verstrekt worden over de eigenaar van de onderneming. Daarnaast wordt er verboden een handelsnaam te gebruiken die misleiding kan veroorzaken over de rechtsvorm van een onderneming.

Inbreuk op handelsnaam

De Handelsnaamwet beschrijft dat de handelsnaamhouder mag optreden tegen ondernemingen die een vergelijkbare of dezelfde handelsnaam voeren. Het publiek kan hierdoor verward worden met informatie, wat schade kan opleveren voor de onderneming. Om erachter te komen of er daadwerkelijk sprake is van handelsnaaminbreuk, wordt er onder meer gekeken naar de datum van vestiging, de afzetmarkt en of beide bedrijven actief zijn in dezelfde bedrijfssector.

Handelsnaam wijzigen

Ondernemingen kunnen ook te maken krijgen met het Handelsnaamrecht wanneer zij de naam van hun onderneming willen wijzigen. Een handelsnaam wijzigen is mogelijk bij de Kamer van Koophandel. Het is mogelijk om dit eenvoudig via een online formulier te doen.

Een kwestie binnen het handelsnaamrecht met ons bespreken?

Heeft- of denkt u te maken te hebben met handelsnaam inbreuk? Of wilt u meer weten over uw rechten en plichten binnen het handelsnaamrecht? Neem dan vrijblijvend contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder.

Neem contact met ons op